Kampus

...

Rektör Prof. Dr. Kibar, Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun 5. Toplantısına Katıldı

Rektör Prof. Dr. Kibar, Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun 5. Toplantısına Katıldı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun 5. Toplantısı çerçevesinde yapılan Bilim ve Eğitim Komitesi toplantısına katıldı. Toplantı sonunda Çukurova Üniversitesi ile Güney Federal Üniversitesi ve Moskova Gıda Teknolojileri Üniversitesi arasında çeşitli konularda ikili işbirliği anlaşması imzalandı.

 

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulan Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun 5. toplantısı Rusya’nın St Petersburg kentinde 10-13 Temmuz 2019 tarihinde Tavriçeskiy Sarayı'nda gerçekleştirildi. Forum çerçevesinde yapılan Bilim ve Eğitim Komitesi toplantısına Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın da aralarında bulunduğu Türk ve Rus üniversitelerinin rektörleri katıldı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’a, ÇÜ Uluslararası Öğrenci Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alhan Sarıyev eşlik etti.

 

Eğitim ve Bilim Komisyonu Adına Önemli Kararlar Alındı

Toplantı, Türkiye tarafı Forum Eş Başkanı Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve Rusya tarafı Forum Eş Başkanı Güney Federal Üniversitesi Rektör Vekili Inna K. Shevchenko’nun açılış konuşmaları ile başladı.

Her iki ülkeden toplam 35 üniversite ve 20 rektörün katıldığı toplantıda Eğitim ve Bilim Komisyonu adına önemli kararlar alındı. Bu kararlar iki ülke arasındaki bilimsel aktivitelerin arttırılması amacıyla katılan tüm üniversitelerin görüşleri doğrultusunda alındı. Öncelikle hali hazırdaki “Yaz Okulu” uygulamalarının tüm üniversitelere yaygınlaştırılması, Türkçe ve Rusça Dili eğitimini kapsayan bu yaz okullarının mümkün olan diğer bilim dallarını kapsayacak şekilde yapılması kararlaştırıldı. Türk ve Rus Üniversiteleri arası öncelikle yüksek lisans ve doktora derecelerine ilişkin “ikili diploma” programlarının gerçekleştirilmesi öngörüldü. Avrupa Birliği Erasmus+ Programı ve Erasmus Projelerinden daha çok yararlanılabilmesi için Erasmus+ başvurularının arttırılması karara bağlandı.

 

İkili İş Birlikleri İçin Öncelikli Konular Belirlendi

Üniversitelerin karşılıklı seminer, çalıştay ve kongre gibi toplantılar yapmasının seçilen öncelikli konular da ise ikili iş birliklerinin başlatılması görüşüldü. İlk etapta öncelikli konular olarak Nükleer Enerji, Gıda teknolojileri ve üretimi, Türkçe ve Rusça Dili Çalışmaları, Türk-Rus toplumları ile ilgili Sosyolojik araştırma ve çalışmalar, Tıp/Biyoteknoloji ve Turizm konuları belirlendi.    

 

Çukurova Üniversitesi Rus Üniversiteleri İle İşbirliği Protokolü İmzaladı

Toplantı sonunda Türk ve Rus Üniversiteleri arasında karşılıklı işbirliği anlaşmaları imzalandı. Çukurova Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Güney Federal Üniversitesi Rektör Vekili Inna K. Shevchenko ve Moskova Gıda Teknolojileri Üniversitesi Rektörü Mikhail G. Balykhin ile ikili işbirliğine imza attı. Rektör Prof. Dr. Kibar’ın Rus üniversiteleriyle imzaladığı işbirliği protokolü, öğrenci/akademisyen değişimi, ortak araştırma projeleri, ortak lisansüstü programlar, staj programlarının düzenlenmesi konularını kapsıyor.

 

6. Türk-Rus Toplumsal Forum Toplantısı 2020’de Türkiye’de Yapılacak.

Türk-Rus Toplumsal Forumu Bilim ve Eğitim Komitesi 3. Rektörler toplantısının bu yılın sonunda İstanbul'da düzenlenmesi yönünde bir karar alındı. 2020 yılında ise Türk-Rus Toplumsal Forumunun 6. Toplantısının Türkiye’de gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.