Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanlığının konuğu olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye’nin “Nitelikli Bilgi ve Nitelikli İnsana” ihtiyacının olduğunu söyledi.
Bir takım temaslarda bulunmak üzere Adana’ya gelen TUBİTAK’ın Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politika Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal ilk olarak "Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirilmesi ve TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler" konulu söyleşiye gerçekleştirdi.
AOSB Seyhan Salonu’nda düzenlenen söyleşiye Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Erol Yaşar, AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Adana Sanayi Odası yöneticileri, sanayiciler, üniversitelerin öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan geniş bir dinleyici grubu katıldı.
Prof. Dr. Mandal: “Türkiye İnovasyonda Sınıf Atladı”
Sunumunda öncelikli olarak TÜBİTAK’ın destek politikaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mandal, “Destek mekanizmalarımızın daha güçlü, hedef odaklı, iş birliğine dayalı ve yüksek katma değer sağlamaya yönelik olacak şekilde çeşitlendirilmesi ve yenilenmesi çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bilgi üretelim ve insan kaynağını geliştirelim. Bunun anahtar kelimesi nitelikli bilgi ve nitelikli insan” diyerek, çağrı planlamalarının da bu doğrultuda gerçekleştirileceğini bildirdi.
TÜBİTAK'ın destek programlarından bahsederken Türkiye'nin inovasyonda sınıf atladığına dikkati çeken Prof. Dr. Mandal, Türkiye'deki Ar-Ge, teknoloji geliştirme ve inovasyon noktasındaki gelişmeler hakkında bilgi verdikten sonra, yeni çağrı planlarından söz etti.
Yeni Çağrı Başlıkları
Prof Dr. Mandal, yeni çağrı başlıkları hakkında da bilgi verirken, şöyle devam etti:
“Değişen müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak imalat hattının yeniden düzenlenebilmesini sağlayan ‘Esnek ve Akıllı İmalat Teknolojileri’, ülkemizde sanayinin dijital dönüşümü için ihtiyaç duyulan otomasyon sistemlerinin yerli geliştirilmesine yönelik ‘İleri Otomasyon Sistemleri’, Sanayinin Dijital Dönüşümüne ilişkin imalat hatlarında kullanılmak üzere insan-makina etkileşimine dayalı, yarı-otonom işbirlikçi ‘İşbirlikçi (Kolaboratif) Robotlar’, çeşitli sektörlerde verimlilik artışı sağlayacak, kendi kendine karar ve komut verebilen otonom robotların geliştirilmesine yönelik ‘Otonom Robotlar’, eklemeli imalatta kullanılan yenilikçi ham malzemelerin ve çeşitli ham malzemelere uygun yazılım ve otomasyon sistemlerinin geliştirilmesine yönelik ‘Eklemeli İmalat Malzemeleri’, üç boyutlu yazıcılar, hızlı prototipleme ve diğer eklemeli imalat teknolojilerinde kullanılan üretim ekipmanlarına yönelik ‘Üç Boyutlu Yazıcılar’, yerli ve milli ilaç geliştirilmesi amacıyla ‘Yenilikçi/Referans İlaçlar: Yeni Molekül Keşfi’, Pazar potansiyeli yüksek, yerli üretimi kalite ve miktar açısından sınırlı olan veya hiç olmayan ürünlerin geliştirilmesine yönelik ‘Yerlileştirilmesi Kritik Tıbbi Ürünler’ başlıkları altında çağrı yapacağız.”
AOSB Başkanı Bekir Sütcü ise, bilgi üretimi ve nitelikli insan kaynağının sağlanmasında önemli aktörlerden biri olan Türkiye'nin 1963'ten beri en köklü kurumlarından birisi olan TÜBİTAK Başkanını ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirilerek, verdiği değerli bilgilerden dolayı teşekkür etti.