Kültür Sanat

...

ÇÜTAM’da Moğolistan Anlatıldı

ÇÜTAM’da Moğolistan Anlatıldı

 

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin bu haftaki konukları “Orhun Yazıtlarına Yolculuk: Moğolistan” başlıklı sunumlarıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Gülcan Akboz ile ÇÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi ve aynı zamanda ÇÜTAM Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik oldu.

 

Gülcan Akboz ve Prof. Dr. Deniz Abik, Moğolistan yolculuklarının ardından oraya ait izlenimlerini, yakından görme fırsatı buldukları yerleri ve Türkoloji için oldukça önemli bir yere sahip olan Orhun Yazıtları’na dair birçok bilgiyi ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı.

 

“Orhun Yazıtlarına Yolculuk: Moğolistan” İsimli Sunum Yaptılar

Sunum sırasında, öncelikle Moğolistan üzerine bazı açıklamalar yapan Akboz ve Prof. Dr. Abik “Moğolistan; Türk dili, tarihi ve edebiyatı açısından son derece önemli bir ülke. Türkçenin bilinen ilk yazılı belgelerini, yani tarihte bilinen ilk Türk devleti olan Göktürk Devleti’ne ait Orhun Yazıtlarını barındıran bu ülke, tarih boyunca çeşitli Türk devletlerine de ev sahipliği yapmıştır.” dedi. Ardından, Moğolistan’ın inanış biçimlerinden bahseden Akboz ve Prof. Dr. Abik Moğolistan’da hem Budizmin hem de Şamanizmin görüldüğünü ancak bu iki dinin sarı ve siyah olmak üzere farklı renklerle temsil edildiğini ifade etti.

 

Prof. Dr. Abik ve Akboz Moğolistan Gezilerindeki Deneyimlerini Paylaştı.

Moğolistan’da bulunan bazı önemli yerler hakkında çeşitli bilgiler veren Akboz ve Prof. Dr. Abik, bu yerlerin başında “Zanabazar Milli Sanat Müzesi”nin geldiğini belirtti. Zanabazar’ın Moğol sanatında önemli bir isim olduğunu ve Moğol tarihçilerin Zanabazar için “Moğol Rönesans’ını başlatan kişi” olarak adlandırdıklarını ifade den Akboz ve Prof. Dr. Abik Terelj Milli Parkı’ndan, Nalaikh Köyü’nde Cengiz Han heykelinin bulunduğu bölgeden, Çeçerleg Müzesi’nden, Ogii Gölü’nden, Japon Müzesi’nden bahsederek gördükleri daha birçok yeri fotoğraflarla da destekleyerek ÇÜTAM katılımcılarına anlattı. Prof. Dr. Abik ve Akboz ayrıca Moğolistan’da kaldıkları süre boyunca ceylan, kartal, akbaba, at, deve, inek, koyun ve keçi olmak üzere gördükleri hayvan türlerinden, Moğolistan’ın geleneksel yemeklerinden, göçebe yaşam tarzının izlerini taşıyan çadırlardan, Moğolistan’ın kendine has bazı yapılarından, tapınaklardan ve oradaki insanların yaşam biçimlerini katılımcılarla paylaştı.

 

“Moğolistan Gidip Görülmesi Gereken Bir Yer”

Moğolistan’da öğrendikleri bazı atasözü ve deyimleri de ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaşan Akboz ve Prof. Dr. Abik bunları şöyle sıraladılar: Turna gibi burnu havada yürümek, Tereyağı içinden kurtlanır, Kendi pişirdiği çorbayı kendi içsin, Baş kanatmak. Moğolistan’a gitmenin bazı zor yönleri olduğunu söyleyen Akboz ve Prof. Dr. Abik, her şeye rağmen yolculuklarının dolu dolu geçtiğini ve Moğolistan’ın gidip görülmesi gereken bir yer olduğunu ifade etti.

 

Toplantı sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Öğretmen Gülcan Akboz ve ve Prof. Dr. Deniz Abik’e ÇÜTAM Yönetim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Faruk Yıldırım tarafından plaket takdim edildi.