Kampus

...

Prof. Dr. Bozdoğan: “Eğitim Kalitesinin Artması İçin Herkes Üzerine Düşeni Yapmalı”

Prof. Dr. Bozdoğan: “Eğitim Kalitesinin Artması İçin Herkes Üzerine Düşeni Yapmalı”

 

Prof. Dr. Bozdoğan:

“Eğitim Kalitesinin Artması İçin Herkes Üzerine Düşeni Yapmalı”

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan, meslek yüksekokullarında öğrenci, öğretim elemanı ve sanayicinin üzerine düşenleri yapmasıyla eğitim kalitesinin artacağını söyledi.

 

Meslek yüksekokullarındaki öğrencilerin iş dünyası ile zayıf olan ilişkilerini güçlendirmek adına hayata geçirilen Organize Sanayi Bölgeleri Meslek Yüksekokulları sisteme yeni bir soluk getirdi. Okullardaki öğrenci sayıları dikkate alınarak devlet tarafından eğitim desteği verilen OSB meslek yüksekokullarında eğitim kalitesinin arttırılması hedefleniyor.

Çukurova Üniversitesi Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan ile OSB meslek yüksekokullarında eğitim kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar hakkında konuştuk.

Öğrencilerin meslek yüksekokulunu lisenin devamı olarak algıladığını söyleyen Prof. Bozdoğan, gelen öğrencilerin büyük çoğunluğunun meslek lisesi çıkışlı olduğunu hatırlattı. Bu öğrencilerin lise dönemlerinde matematik, fizik, kimya, türkçe gibi temel dersleri son 2 yılda görmediklerini belirten Prof. Bozdoğan, “Teorik olarak temel dersleri zayıf kalıyor. Ancak meslek yüksekokulunda teorik bilgiyi öğrenmek zorundalar. Bu nedenle de zorlanıyorlar” dedi. Prof. Bozdoğan OSB meslek yüksekokullarının durumu ve eğitim kalitesini artırmak için yapılan çalışmalarını anlattı.

 

***Sizi Tanıyabilir miyiz?

Ben Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan. 2016 yılı 9. ayından itibaren Çukurova Üniversitesi Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürüyüm. Halen bu görevime devam etmekteyim.

 

“AOSB YÖNETİM KURULU TARAFINDAN

15 ÖĞRENCİYE EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ

BOYUNCA KARŞILIKSIZ BURS VERİLİYOR.”

 

***Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde kurulan “Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu” hakkında bilgi verir misiniz?

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde (AOSB) 2009 yılında kurulan okulumuz, Makine, Elektronik Teknolojisi, Elektrik ve Tekstil bölümlerine öğrenci alımı ile eğitime başladı. 2012 yılında ilk mezunlarını verdi. 2011 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği ile Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümlerini açtık. Okulumuzda AOSB’nin katkılarıyla kurulan bir bilgisayar laboratuvarı, üniversite tarafından kurulan makine laboratuvarı ve elektrik-elektronik laboratuvarı ile KOSGEB tarafından devredilen tekstil laboratuvarı ile uygulamalı eğitim veriyoruz. AOSB Yönetim Kurulu tarafından MYO da aktif olarak eğitim veren 5 programın 2’nci sınıfına geçen ilk 3 yani, 15 öğrenciye eğitim-öğretim dönemi boyunca karşılıksız burs veriliyor. Türk Telekom ile Yüksekokul arasında 2016 yılında imzalanan protokolle, kurulan telekomünikasyon teknolojileri laboratuvarı ile elektrik ve elektronik teknolojileri öğrencilerine güz ve bahar döneminde Türk Telekom A.Ş. mühendisleri tarafından ders verilmeye başlandı. AOSB Teknik Bilimler MYO’dan her yıl mezun olan öğrencilerinden ortalama 6 öğrenci Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile fakültelere geçiş yapabiliyor. Şu anda aktif olarak 350 öğrenci okulumuzda eğitim-öğretime devam ediyor.

 

 

 

 

 

***Hocam Okulunuz Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) içerisinde yer alıyor. Öğrencilerin aklına ilk olarak sosyal ve sportif alanlar aklına geliyor kampüs hayatında. Sizin kampüsünüzde sosyal sportif alanlar ve yurt durumu nasıl. Bununla ilgili bilgi verir misiniz?

Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokul arazisi içerisinde iç içe bulunan açık basketbol, mini futbol ve voleybol sahası ve kafeterya-kantin bulunmaktadır. Ayrıca Yüksekokuldan 30 km mesafesi olan Üniversite merkezi yerleşkesi içerisinde merkezi kafeterya, kapalı yüzme havuzu, açık ve kapalı spor salonları vb gibi çeşitli sosyal ve sportif tesisler mevcuttur. Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Adana Bölge Müdürlüğüne ait “Adana Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu” (Üniversite Balcalı yerleşkesi girişinde, 3398 kapasiteli) ve “Hacı Sabancı Öğrenci Yurdu” (Şehir merkezinde, 404 kapasiteli) bulunmaktadır. Ayrıca 2000 kişi kapasiteli özel yurtlar bulunmaktadır.

 

***AOSB içerisinde yer alan bir MYO olarak Bilgi ve teknoloji kaynaklarınız nasıl. Atölye kullanımız ve donanımları ne durumda?

Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu programları, ders içerikleri, öğrenim süresi ve sektörün ihtiyacı göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Bölümlerimizde uygulamalı dersler için var olan atölye ve laboratuvarlarımızda seçkin öğretim elemanları kadrosuyla çalışmaktadır. Yüksekokul bilgisayar ve Coğrafi Bilgi Sistemleri laboratuvarında öğrencilerin kullanımına açık internet bağlantılı toplam 60 adet bilgisayar, derslik ve laboratuvarlarımızda eğitimin görsel araçlarla desteklenebilmesi için 8 adet projeksiyon cihazı ve kablosuz internet bağlantısı bulunmaktadır.  Elektrik, endüstriyel elektronik, makine ve tekstil atölyelerinde uygulamalı derslerde kullanılmak üzere torna tezgâhı, freze tezgâhı, çektirme yöntemine göre çalışan 12 tüplü boyama aparatı, dikey fular, etüv, elektrik-elektronik eğitim setleri bulunmaktadır.

 

***Organize Sanayi Bölgeleri’nde kaç tane meslek yüksekokulu bulunmaktadır? Hangi alanlarda mesleki eğitim verilmektedir?

Türkiye’de Organize Sanayi Bölgelerinde Çukurova Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’de olmak üzere 8 meslek yüksekokulu bulunuyor. Hacettepe Üniversitesine ait 2 tane OSB MYO var. YÖK, meslek yüksekokullarındaki, alternatif enerji kaynakları teknolojisi, biyomedikal cihaz teknolojisi, elektrik, elektronik teknolojisi, endüstri ürünleri tasarımı, endüstriyel kalıpçılık, gıda teknolojisi, iklimlendirme ve soğutma teknolojisi, kaynak teknolojisi, kimya teknolojisi, lojistik, makine, mekatronik, otomotiv teknolojisi ve tekstil teknolojisi öğrencilerini destekliyor.

 

***Hocam bize Çukurova Üniversitesi Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunu diğer MYO’lardan ayıran farklıklarını anlatabilir misiniz?

Bu sorunun cevabı aslında biraz uzun sırlamak gerekirse şu şekilde anlatayım…

 

-       AOSB Yönetim Kurulu tarafından MYO’da aktif olarak eğitim veren 5 programın 2. sınıfına geçen ilk 3 öğrenciye (toplam 15 öğrenci) eğitim - öğretim dönemi boyunca karşılıksız burs verilmektedir.

-       Coğrafi Bilgi sistemleri Programının 1. sınıf öğrencilerinden 7 öğrenciye aylık 650 TL KINGSPAN firması tarafından karşılıksız burs imkânı sağlanmaktadır.

-       Okulumuzun mezuniyet töreni sırasında Makine, Elektrik, Tekstil, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Elektronik Teknolojisi Programından mezun olan program birincilere Adana Organize Sanayi Bölge (AOSB) Yönetim Kurulu tarafından 1 tam altın hediye verilmektedir.

-       KOSGEB desteği ile kurulan tekstil laboratuvarı ile ilgili firmalara deney raporu verilmektedir.

-       AOSB tarafından 2018 yılında Makine atölyesi yaptırılmıştır.

-       1 Temmuz 2017 tarihli ve 30111 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış olan 7033 sayılı Kanunun 15. Maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 46. Maddesine eklenen  “Organize sanayi bölgelerinde kurulan meslek yüksekokulları için öğrenci başına ilgili yükseköğretim kurumlarına, Yükseköğretim Kurulu bütçesine bu amaçla tahsis edilen ödenekten eğitim desteği yapılabilir.” fıkraya istinaden; Ülkemizde Yükseköğretim Kurulu tarafından 8 meslek yüksekokulu desteklenmiştir. Desteklenen meslek yüksekokullarının içerisinde Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu da yer almaktadır. Söz konusu kanun kapsamında 2017 - 2018 Eğitim Öğretim Yılı Ocak 2018 den itibaren "Yükseköğretim Kurumlarının Organize Sanayi Bölgelerinde Kurulan Meslek Yüksekokullarında Öğrenim Görecek Öğrencilere Eğitim Desteği" verilmeye başlanılmıştır. Eğitim desteği, makine, elektrik, tekstil ve elektronik programı öğrencilerine verilmiştir.

 

“ ŞUBAT 2018 DEN İTİBAREN BİRÇOK ÇALIŞMA YAPILMIŞTIR. BUNLAR SIRASIYLA;

 

-       Çukurova Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu" ismi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 26.02.2018 tarihli ve 15619 sayılı yazısı ile 26.02.2018 tarihinden itibaren "Çukurova Üniversitesi Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu" olarak değiştirilmiştir.

-       Bilgisayar Laboratuvarı yenilenmiştir.

-       Basket ve voleybol sahası yenilenmiştir.

-       Öğrencilere eğitimler ve seminerler verilmiştir

-       Mevcut olan programların altyapıları güçlendirilmiştir.

-       İnternet altyapısı güçlendirilmiştir.

-       15.01.2018 tarihinde Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun Bölüm Başkanları ile Adana Organize Sanayi Bölgesinden 4 firma yöneticisinin yer aldığı Eğitim ve Danışma Kurulu kuruldu. Ayda bir defa bir araya gelen bu kurulda;  okul – sanayi işbirliği, okulumuzun ihtiyaçları ve sanayicinin beklentileri hakkında görüşmeler yapılmaktadır.

-       Eğitim ve Danışma Kurulunda; Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Nigar YARPUZ BOZDOĞAN, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Eren ÖZTEKİN, Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Seher KOCATEPE, Elektrik ve Enerji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nazım AKSAKER, Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut DİNGİL, Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Dr. Deniz Mutlu ALA, Adana Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Norm Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa FİDAN, SEPAŞ Plastik A.Ş. Genel Müdürü Sacit ACIMIŞ, Kimtex Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Ayça ÇELİK ve Agrotime Gübre Yönetim Kurulu Başkanı Ayzer GİZER BOĞA yer almaktadır.

-       3+1 iş yeri eğitim sistemine geçiş yapılmıştır. İlk olarak 2018-2019 bahar yarıyılında öğrenciler haftada 4 gün işletmelerde ve kamu kurumlarında intörn tekniker olarak iş yeri eğitimine başlayacaklardır.

-       3+1 iş yeri eğitimi kapsamında 07/06/2018 tarihinde AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir SÜTCÜ ile Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa KİBAR ile protokol imzalanmıştır.

-       İşyeri Eğitimi için sanayi dışında ASKİ, Büyükşehir Belediyesi, DSİ ve benzeri kamu kurumları ile de işbirliği yapılması planlanmaktadır.

 

***Hocam okulunuzun bir diğer özelliği de sanırım 3+1 İŞ YERİ EĞİTİMİ bu nedir bize anlatabilir misiniz?

İşyeri eğitiminin amacı öğrencilere;

-       Öğrenim gördükleri önlisans programıyla ilgili işyerlerini yakından tanımak, işyerlerindeki hiyerarşik düzeni, organizasyon yapısını, iş disiplinini, iş sağlığı ve güvenliği kurallarını gözlemlemelerini sağlamaktır.

-       Öğrenim süreleri içinde kazandıkları bilgi, beceri ve yetkinliklerini pekiştirmek için uygulama yapmak, sektör çalışanlarının yaptıkları işleri yakından izlemek, işletme deneyimlerini arttırmak ve yapacakları işi tanımalarını sağlamaktır.

-       Almış oldukları teorik bilgileri kullanabilme ve uygulamaya aktarma becerisi kazandırmaktır.

-       İşyeri yöneticileri, çalışanları ve ilgili diğer bireylerle ortak dil geliştirmelerini sağlamak, işyeri iletişim becerilerini arttırmaktır.

 

“YÜKSEKOKULUMUZDA BULUNAN

5 PROGRAMDAN 4’Ü DESTEKLENDİ.”

 

***Hocam eğitim desteğinden söz ettiniz. Bu destek meslek yüksekokullarının tercih edilmesine katkı sağladı mı? Desteğin 2017-2018 öğretim yılı öğrenci tercihlerine yansımaları nedir?

YÖK, Organize Sanayi Bölgelerinde kurulan Meslek Yüksekokullarının her programı için destek vermedi, yüksekokulumuzda bulunan 5 programdan 4’ü desteklendi. Birinci ve ikinci sınıfa aktif devam eden öğrenci sayıları dikkate alınarak eğitim desteği verildi. Elektrik, Makina ve Elektronik programındaki öğrenciler için öğrenci başına 4 bin 500 TL, tekstil programı için 4 bin TL eğitim desteği verildi. Bu destek ile öğrencilerin temel becerilerini geliştirmeye yönelik uygulamalı eğitimde ihtiyaç duyulan makine ve teçhizat, sarf malzeme alımlarında, öğretim elemanını ve öğrenciyi geliştirecek sektör tanıtımı, kurs, seminer, sektör ziyaretleri ve firmalarla ortak geliştirilecek olan projelere yönelik destekler verildi. Bir yıllık harcamanın sonunda destek verilen her programın YÖK tarafından gönderilen performans tablosunun doldurulması gerekli.

Eğitim desteği ilk kez Ocak 2018 tarihinde Organize Sanayi Bölgesinde Meslek Yüksekokulu bulunan üniversitelerin bütçelerine aktarıldı. Dolayısıyla 2017-2018 eğitim-öğretim yılında öğrenci tercihlerine yansımadı. Bunun yansımasını önümüzdeki yıl göreceğiz. Şu anda mevcut olan öğrenciler bu destekten yararlanacak. Ayrıca bu teşvikten lise öğrencilerinin bilgi sahibi olması için Adana’da öğrenci sayısı fazla olan meslek liselerinde bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Bu sayede önümüzdeki yıl tercih oranlarını artırabiliriz diye düşünüyoruz. Meslek liselerinden sınavsız geçişin kaldırılmasıyla öğrenci kontenjanları dolmadı.

 

“SANAYİCİLERİN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLERE

DESTEK OLMASI GEREKLİ.”

 

***Meslek yüksekokullarının nicelik ve nitelik olarak istenen düzeye ulaşamamasının nedenleri ve çözüm önerileri sizce nedir?

Meslek Yüksekokulundan mezun olan öğrencinin saha tecrübesi olmadığı için işe girmede zorlanıyor. Saha tecrübesi için sanayi ile iş birliği yapılmalı. Öğrencilerin 3 dönem boyunca teorik olarak gördükleri tüm bilgileri son dönemde uygulamalı olarak işletmelerde çalıştıklarında iş tecrübeleri de gelişecek. Meslek Yüksekokulunda bulunan atölye ve laboratuvarların alt yapısı iyileştirilmesiyle öğrenciler bilgilerini uygulamaya aktarabilecekler. Son dönemde, sanayide çalışarak teknolojik gelişmeleri yakından takip etme şansları olacak ve yeni teknolojilerle uygulamalı eğitim alacaklar. Bu sayede öğrenciler ile sanayi arasında bağ kurulacak. Mezun olan öğrencinin kaliteli ara eleman ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Bu anlamda sanayicilerin mezun olan öğrencilere destek olması gerekli. Sanayicinin son dönem işletmelerde uygulamalı eğitim yapan öğrenciyi tanıyarak işe alma konusunda daha kolay karar vereceğini düşünüyoruz.

 

 

“OSB’DEKİ MYO’LARDAN MEZUN OLAN

ÖĞRENCİLERE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE

İŞE ALIMLARDA POZİTİF AYRIMCILIK

YAPILMALI.”

 

***Ara eleman ihtiyacı artarak devam eden sanayi sektörü bu sorunu sık sık dile getiriyor. Sorunun çözümü için sanayi sektöründen beklentileriniz nedir? Bu beklentiler sanayi sektörü tarafından karşılanıyor mu?

Öğrencilerimiz mezun olur olmaz iş başvurusunda bulunduğunda erkek öğrenciler için askerlik şartı aranıyor. Askere giden yetişmiş eleman aynı işletmeye geri dönmeyebiliyor. Bu anlamda bazı tedbirler alınabilir. Bazı sanayiciler öğrencilerin askerlik döneminde de maaşlarını yatırıyor ve dönüşte işe devam etmelerini sağlıyor. Böylece sanayici elemanını kaybetmiyor, öğrenci de askerlik sonrası iş kaygısı yaşamıyor. Ayrıca OSB’deki MYO’lardan mezun olan öğrencilere Organize Sanayi Bölgesinde işe alımlarda pozitif ayrımcılık yapılmalı ve sanayiciler devlet tarafından desteklenmeli.

 

Hocam son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Evet Var… Öncelikle Çukurova Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Rektör Yardımcılarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Her zaman okulumuzun ihtiyacı olduğunda bize destek oluyorlar. Bunun yanı sıra AOSB Başkanı Bekir Sütcü ve yönetimi de her zaman bizim yanımızda. Sayın Sütcü ve yönetimine, çalışma arkadaşlarına bizlere verdiği destekten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Bir başka teşekkürüm ise Çukurova Üniversitesi Adana Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu akademik ve idari personeline. Bunun yanı sıra okulumuza destek veren, işbirliği yaptığımız kentimizin seçkin firmaları Abdioğulları A.Ş., Güney Hasır Çelik A.Ş., YZD Elektrik, Oğuz Tekstil, TEZKİM A.Ş., Kimtex A.Ş., Norm Mühendislik, SEPAŞ Plastik A.Ş.’ye de teşekkür etmek istiyorum.