Adana (ÇÜHM) -
27.09.2018
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı törenle başladı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, “Çukurova Üniversitesi 45 yılda 172 bine ulaşan mezunu, 2.300’e yaklaşan akademik kadrosu ve 3.000’den fazla idari personeliyle çağdaş Türkiye’nin gelişim sürecine önemli katkılarda bulunuyor.” dedi.
Çukurova Üniversitesi 2018-2019 Akademik Yılı Açılışı Töreni, sabah saatlerinde Üniversitedeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayıp Mithat Özsan Amfisi’nde devam etti. Buradaki törene Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, ABTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Belediye Başkanları, Milletvekilleri, askeri ve mülki erkân, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, bilim insanları ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın hep bir ağızdan okunmasıyla başlayan törende Üniversite tanıtım filminin sunulmasından sonra açılış konuşmalarına geçildi. İlk konuşmayı öğrenciler adına Mimarlık Fakültesi Öğrencisi Seza Sönmezler yaptı.
Daha sonra kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar konuşmasına, “Türkiye’nin en güçlü üniversitelerinden biri olarak Ülkemizi ve Ulusumuzu yüceltme yolunda, 45 yıllık birikimimizden aldığımız güçle, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da Üniversitemizi ileri götürme azim ve kararlılığı ile yeni bir akademik yılın başında daha, sizlere hitap etmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyorum.” sözleriyle başladı.
Rektör Prof. Dr. Kibar:“Dünya Üniversitesi Olma Hedefine Doğru Kararlılıkla İlerliyoruz.”
Çukurova Üniversitesi’nin 16 Eylül 2017 tarihinde açıklanan ve ilk kez yapılan bir uygulama ile önemli bir başarı göstererek “Araştırma Üniversiteleri” listesinde ilk 15’e girdiğini hatırlatan Prof. Dr. Kibar aradan geçen bir yıllık sürede bu amaca yönelik olarak çok önemli adımlar attıklarını ifade etti. Çukurova Üniversitesi’nin dünya üniversitesi olma hedefine doğru kararlılıkla ilerlediğini bildiren Prof. Dr. Kibar konuşmasına şöyle devam etti;
“Dünyanın en başarılı Üniversiteleri sıralamasında daha da üst sıralara ulaşmamız bakımından bilimsel araştırma çalışmaları ve bunun sonucu nitelikli yayınlar büyük önem taşımaktadır. Üniversitemizin nitelikli ulusal ve uluslararası yayın sayıları giderek artmaktadır. Dünya Üniversite Sıralaması Merkezi’nin (Center for World University Rankings - CWUR) 2018-2019 yılları için hazırladığı en prestijli 1.000 üniversite listesinde Türkiye'den aralarında Çukurova Üniversitesi’nin de bulunduğu 13 üniversite listeye girmeyi başarırken, Üniversitemiz 11. sırada yer almıştır. “En iyi 1.000 üniversite” sıralamasında, aralarında öğretim kalitesi, işgücü piyasasında mezunlara olan talep, akademik personelin kalitesi, yayın sayısı, yayın kalitesi, bilimsel ortamdaki etkisi ve kaynak gösterilmesi gibi pek çok kriter temel alınmaktadır.
Geçtiğimiz yıl bizim için çok önemli olan bir adım daha atıldı. Bilindiği üzere Üniversitemizde, Yüksek Öğretim Kalite Kurulu tarafından Dış Değerlendirme süreci gerçekleştirildi. Memnuniyetle belirtmeliyim ki, bu dış değerlendirme sürecinden de başarıyla geçtik.
Olumlu pek çok maddenin sıralandığı bu değerlendirme raporu aynı zamanda gelecek politikalarımızı oluştururken bize yol gösterici olmaktadır.”
“Üniversitemiz ve Bölümleri Akredite Kuruluşları Tarafından Değerlendirmeden Geçiyor”
Geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde Tıp lisans eğitimi ikinci kez yeniden Fen Edebiyat Fakültesi, İstatistik lisans programının ise ilk kez akredite edildiğini de hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Kibar, bunun yanı sıra Tıp Fakültesi Genel Cerrahi, Üroloji, Plastik-Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Kulak-Burun-Boğaz uzmanlık eğitim programlarının da akredite edildiğini Patoloji uzmanlık eğitim programının ise değerlendirme aşamasında olduğunu açıkladı. Ayrıca, Tıp Fakültesinin Merkez Laboratuvarının JCI’dan 4. kez reakredite, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarının ise TÜRKAK’dan ilk kez akredite edildiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Kibar, “Eğitim-öğretim ve araştırmada rekabetin çok yoğun yaşandığı günümüzde Üniversitemizin tüm akademik birimlerinin eğitim-öğretim programlarının ve laboratuvarlarının akreditasyon çalışmalarına hız vermelerini beklemekteyiz. Bu konuda her türlü desteği vermekteyiz ve vermeye de devam edeceğiz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile imzaladığımız Protokolle üniversitemizin bünyesinde bulunan Sürekli Eğitim Merkezi ile Bakanlık arasında bir işbirliği yapılması sağlanmıştır. Bu işbirliğindeki temel amacımız, yüksek teknolojili ürünler geliştirmek için nitelikli insan kaynağımızı yetiştirmektir.” dedi.
“45 Yılda 172 Bin Mezun Verdik.”
Çukurova Üniversitesi’nin geçtiğimiz 45 yılda 172 bine ulaşan mezunu olduğunu açıklayan Rektör Prof. Dr. Kibar, bugün için 2.300’e yaklaşan akademik kadrosu ve 3.000’den fazla idari personeli ile çağdaş Türkiye’nin gelişim sürecine önemli katkılarda bulunduklarını söyledi. Üniversitenin daha da iyi yerlere taşıma, akademik birikim ve üretimi artırma hususundaki beklentileri karşılamak ve hak ettiği yerlere getirmek için gereken her şeyi yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Kibar şunları kaydetti;
“Bu kapsamda, halen Üniversitemizde 18 fakülte, 4 yüksekokul ve 1 devlet konservatuarında toplam 77 lisans programı, 12 meslek yüksekokulumuzda ise 94 ön lisans programı bulunmaktadır. Dört Enstitümüz bünyesinde ise 92 yüksek lisans ve 60 doktora programımız sürdürülmektedir. Ancak, daha iyiyi hedefliyorsak, dünya bilim tarihinde bir iddiayı sürdürmek istiyorsak, iyi bir doktora eğitimini, bu eğitimde çeşitliliği ve bilim üretiminde etkin üniversitelerin standartlarını uygulamak zorundayız. 2018-2019 eğitim-öğretim yılına 14.762’si ön lisans, 33.462’si lisans ve 7.209’u ise lisansüstü olmak üzere toplam 55.433 kayıtlı öğrenci ile başlıyoruz. Gururla belirtmeliyim ki, lisansüstü öğrencimizin ön lisans hariç toplam öğrencimize oranı %18 seviyesine ulaşmıştır.
Vali Demirtaş: “Kamu Üniversite İşbirliğine Özen Göstermeliyiz.”
Valisi Mahmut Demirtaş ise konuşmasına, yeni akademik yılın hayırlı olması temennisinde bulunarak başladı. Üniversitelerin tüm dünyada bilimin üretildiği ve paylaşıldığı merkezler olduğunu ifade eden Vali Demirtaş, "Üniversiteler beşeri sermayeyi işleyen, ülkenin yarınlarını hazırlayan müesseselerdir. Aynı zamanda, ülke ve toplumların yolunu aklın ve bilimin ışığında aydınlatan, şehrin sosyal ve kültürel hayatının, ekonomisinin can damarlarından biridir. Üniversitelerden temel beklentilerimiz bilgi temelli ve yenilikçi araştırmalara ağırlık vermesi ve toplumsal faydaya milletimize hizmet etmesi. Üniversitelerimize gereken desteği vermeyi sürdüreceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
Vali Demirtaş, kamu-üniversite işbirliğine özen gösterilmesi gerektiğine de vurgu yaparak “Güney’in sanayi şehri olan Adananın bu alanda ilimiz ekonomisine daha yüksek katma değer sağlamasının bu işbirliğinden geçtiği unutulmamalı” dedi.
İlk Dersi Prof. Dr. Mustafa Ergen Verdi.
Açılış konuşmalarından sonra Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından müzik dinletisi sunuldu.
Dinletinin ardından, 2018-2019 yılının ilk dersini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ergen verdi. Tören Prof. Dr. Ergen’in “Girişimcilik ve İnovasyon; Silikon Vadisi Tarihi ve Startup Ekonomisi” başlıklı sunumunun ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın çiçek takdimi ile son buldu.
Öte yandan Prof. Dr. Mustafa Ergen Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı makamında ziyaret etti. Prof. Dr. Kibar, Prof. Dr. Ergen’e plaket takdim etti.