Bilim

...

Uluslararası 14. Turunçgil Kongresi Mersin’de Başladı

Uluslararası 14. Turunçgil Kongresi Mersin’de Başladı

Uluslararası Turunçgil Birliği (ISC) ‘nin 4 yılda bir üye ülkelerinin düzenlediği 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi Türkiye’de ilk defa, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Turunçgil Bilim Kurulu tarafından organize edilen Mersin Valiliği himayelerinde Ulusal Turunçgil Konseyi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Çukurova Üniversitesi tarafından düzenleniyor. Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, turunçgil yetiştiriciliğinin bölgemizde yaygınlaşmasında 1973 yılında kurulan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin katkılarının azımsanamayacağını ifade ederek, “Çukurova Üniversitesinde yürütülen yoğun ve etkin çalışmalar sayesinde turunçgil yetiştiriciliği bölgemizde bugünkü konumuna ulaşmıştır” dedi.

 

Dünyada 1968'den bu yana 4 yılda bir düzenlenen, değişik bilimsel disiplinlerden bilim insanları, sektör temsilcileri, üretici, ithalatçı ve ihracatçıların buluştuğu Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin 14.'sü bu yıl Mersin'de yapılıyor. 11 Kasım’a kadar sürecek olan kongrenin Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'ndeki açılış törenine, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, yerli ve yabancı akademisyen ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

 

Prof. Dr. Kirişçi: “Türkiye Dünyanın İlk 10 Tarım Ülkesinden Biri”

Açılış töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 50'ye yakınını turunçgilin oluşturduğunu ifade ederek, "Bu da turunçgil sektörünün bizim tarımsal üretimimizde ve ticaretimizde bir alt grup olmaktan öte başlı başına bir ana sektör olduğunun önemli göstergesidir." dedi. Prof. Dr. Kirişci, "Dünyanın ilk 10 tarım ülkesinden biri olan Türkiye, güçlü tarımsal altyapısıyla her geçen gün artan ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamanın yanında 2021 yılı itibarıyla 25 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünleri ihracatıyla net ihracatçı durumundadır.” şeklinde konuştu.

 

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise organizasyonda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu aktararak, "Mersin ve Adana, ülkemiz, milletimiz için çok önem arz eden ve inanılmaz potansiyel sunan iki ilimiz. Çukurova'mız, Türkiye'miz için asla vazgeçilmez. Bundan sonraki süreçte de iki ilimiz ülkemizi daha iyi noktalara götürmeye devam edecektir." ifadelerini kullandı.

 

Vali Pehlivan: “Ülkemiz Turunçgil Üretiminde Avrupa'da 2., Dünyada 8. Sırada”

Vali Ali Hamza Pehlivan da, kongrenin Mersin'de yapılmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Tarımın stratejik bir sektör olduğunu dile getiren Pehlivan, "Ülkemiz turunçgil üretiminde Avrupa'da 2'nci, dünyada 8'inci sırada. Ülke içerisindeki üretimde Mersin'in önemli yeri var. Limon, portakal, greyfurt, mandarin gibi ürünlerde ön planda. Özellikle limonda Türkiye genelinde 1,5 milyon ton üretimin yüzde 55'i ilimizde gerçekleştiriliyor." dedi.

 

Prof. Dr. Tuncel: “Turunçgil Üretiminin Yaygınlaşmasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Katkıları Çok”

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, turunçgil üretiminde Çukurova'nın önemli rol oynadığını, üretiminin yaygınlaşmasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin önemli katkı sunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Tuncel, “Turunçgil yetiştiriciliği bölgemizde; yeni anaç ve çeşitlerinin ıslahı, kültüre işlemler, hastalık ve zararlılara mücadele, bitki besleme, sulama, mekanizasyon, muhafaza ve ürün işleme konularında Çukurova Üniversitesinde yürütülen yoğun ve etkin bilimsel çalışmaların katkısı sayesinde bugünkü konumuna ulaşmıştır. Bölge çiftçisi ve üniversitemiz iş birliği ile gelişen turunçgil sektörü, yüksek kaliteli ürünlerin eldesi ile Ülkemizin en fazla ihracat yapılan ürününün oluşumuna katkı sağlamıştır.” dedi. Rektör Prof. Dr. Tuncel, 1970’li yıllarda 100 bin ton olan turunçgil üretiminin günümüzde 5 milyon tona ulaşmış olmasında Çukurova üniversitesinin katkısının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

 

Kongrede 8 Oturum, 7 Çalıştay Yapılacak

Uluslararası Turunçgil Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mikael Roose, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, Uluslararası Turunçgil Konseyi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Okan Özkaya, Kongrenin Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz birer konuşma yaparak kongre hakkında bilgi verip narenciye sektörüne ve ürünlerine yönelik çok sayıda bilimsel çalışmaların yapıldığını aktardılar. 11 Kasım’da sona erecek kongrede hem teorik hem de uygulamalı alanlarda narenciye üzerine 8 oturum ve 7 çalıştay yapılacak 30 farklı ülkelerden yaklaşık 290’ı yabancı olmak üzere toplamda 450 bilim insanı kongreye katıldı.