Bilim

...

Çukurova Üniversiteli Öğrenciler Doğaya Zarar Vermeyen Organik Viyoller Yetiştirdi

Çukurova Üniversiteli Öğrenciler Doğaya Zarar Vermeyen Organik Viyoller Yetiştirdi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) AOSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri Gülsüm Süren ve Fatma Çalım, Yüksekokulun Adana Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte YÖK Eğitim Desteği kapsamında düzenlediği “2. Sanayiye Uygulanabilir Proje Yarışmasında” ve "TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında” Öğr. Gör. Dr. Deniz Mutlu Ala danışmanlığında katılarak ödül aldıkları “Ekolojik Fide Viyolleri” projelerini geliştirerek, çelik üretimi gerçekleştirmek üzere Adana Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ ne teslim ettiler.

YÖK eğitim desteği ve Adana Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü katkılarıyla bu yıl ikincisi düzenlenen "Sanayiye Uygulanabilir Proje Yarışması”ına katılan mevcut projenin üzerine iyileştirmeler ve eklentiler yaparak yeni bir ürün ile başvurdukları TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında "Tarım ve Gıda" kategorisinde Türkiye’ye genelinde “Teşvik Ödülü” alan ekolojik viyollerin prototip üretimleri öğrenciler tarafından Adana Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Peyzaj Birimi fidan üretim tesislerine çelik üretimi gerçekleştirmek üzere teslim edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ÇÜ AOSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan, "Ekolojik Fide Viyolleri" projesinde iplikhane pamuk teleflerini kullanarak, doğaya tamamen zararsız ve toprakta çok kısa sürede çözünebilecek nitelikte üretilen organik viyollerinde yetiştirilecek fidanların ekim zamanı geldiğinde viyol ile birlikte toprağa ekilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Bozdoğan, “Ekolojik fide viyollerinin üretiminde kullanılan organik maddeler doğaya zarar vermeden çok kısa sürede toprağa karışacak ve hatta bitki için gübre vazifesi de görebilecek. Plastik materyal yerine doğaya zarar vermeyecek organik malzemeden üretilen fide viyolleri doğadaki yükü azaltacak ve çevre kirliliğini önleyecek. Aynı zamanda iplikhane teleflerinin geri dönüşümü de sağlanmış olacak.” şeklinde konuştu.