Kampus

...

KADAUM’da Profesyonel Kariyerde Kadın Konuşuldu

KADAUM’da Profesyonel Kariyerde Kadın Konuşuldu

 

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında; Çukurova Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KADAUM) tarafından “Profesyonel Kariyerde Kadın” paneli düzenlendi. 

Pandemi dolaysısıyla online olarak gerçekleşen panele Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nigar Yarpuz-Bozdoğan, Girişimcilik Ekosistem Derneği Başkanı Esra Özden, Adana Organize Sanayi Bölgesi Kadın Platformu Başkanı Ayça Çelik, Çukurova Kalkınma Ajansı Destek Hizmetleri Birim Başkanı Dilşad Türtük-Yünsel katıldı. 

Prof. Dr. Bozdoğan: “Şiddete Dur Demek Gerek”

Panelin moderatörü ve aynı zamanda da ÇÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan konuşmasında, gelecek nesillerin sağlıklı, bilinçli ve aydınlık yarınları için hep birlikte kadın ve erkek olarak şiddete “Dur” demelerinin gerektiğini ve bunun için de çocukların eğitim seviyelerinin yükseltilmesinin, şiddet konusunda bilinçlendirilmelerinin bilinçli anneler ve babalar sayesinde mümkün olacağını söyledi. 

Prof. Dr. Tuncel : “Çocukların Eğitilmesinde Annelere Büyük Görevler Düşüyor”

Açılış ve kapanış konuşmasını ise Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel yaptı. Prof. Dr. Tuncel, kadına yönelik şiddetin ancak anaokulundan itibaren verilecek eğitimlerle mümkün olacağını vurguladı.

Prof. Dr. Tuncel şunları söyledi:

“Bence kadına yönelik şiddetin azaltılması ancak anaokulundan itibaren verilecek eğitimlerle mümkün olacaktır. Çünkü bu eğitimler kız-erkek ayırt etmeksizin anaokulu düzeyinde verilmeye başlandığı zaman bir 20 yıl sonra eğitimli bireyler yetişecek ve böylece şiddet eğiliminin otomatikman ortadan kalkma şansı olabilecektir. Babalar çocuklara rol model olurken, anneler özellikle erkek çocuklarını eğitmeye çok büyük önem vermeliler. Çünkü annelerin çocukların eğitiminde ve karakter oluşumunda çok daha fazla etkili olduğunu düşünüyorum.” 

“Kadına Karşı Şiddeti Önlemek İçin Topyekün Sağlam Bir Duruş Sergilemek Zorundayız”

“2020 dünyasında eğer hala kadına yönelik şiddetten bahsediyor ve buna bir türlü dur diyemiyorsak, şiddetin boyutu ölüme kadar gidiyorsa, sadece ilgili resmi kurumlar değil, ülkelerin bütün bireyleri bu kötü tablodan sorumludur. Onun için de kamu/özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve her kesimden insanlar, cinsiyet ayırt etmeksizin bu konuya karşı sağlam bir duruş sergilemek zorundadır.

Dünya olarak hep birlikte dik bir duruş sergilemek için daha fazla işbirliğine ihtiyacımız var… Ancak hep beraber el ele bunu başarabiliriz…”