Kampus

...

Üniversite Sanayi İşbirliği Zirvesi

Üniversite Sanayi İşbirliği Zirvesi

AOSB’de Düzenlenen Toplantıda Akademisyenler ve Sanayiciler, Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Geliştirilmesi İçin Beyin Fırtınası Yaptı

 

Rektör Prof. Dr. Tuncel: “Üniversite- Sanayi İşbirliğini Çok Önemsiyoruz”

 

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sütcü: “Somut Adımlar Atılması Sevindirici”

 

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel Üniversite-Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi için somut adımlar atmaya devam ediyor. Prof. Dr. Tuncel, bazı dekanlar ve ilgili bölüm başkanlarıyla birlikte bir kez daha Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetimiyle bir araya geldi. Prof. Dr. Tuncel, “Üniversite- sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ve şehrimizin tüm paydaşları için değer yaratacak alacağımız aksiyonları Çukurova Üniversitesi olarak bir an önce hayata geçireceğiz.” dedi.

 

Araştırma üniversitesi olma yolunda hızla ilerleyen, Türkiye’deki marka değerini dünyaya da taşımayı amaçlayan Çukurova Üniversitesi Yönetimi, sanayi-Üniversite işbirliğini daha da geliştirmek için hız kesmeden çalışıyor. Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’in girişimi, AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü’nün desteğiyle Çukurova Üniversitesi ve AOSB arasında ikili işbirliklerinin daha ileri seviyelere taşınması için toplantı gerçekleştirildi.

AOSB Ceyhan Toplantı Salonu’nda yapılan Üniversite Sanayi İşbirliği Zirvesine, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Kaya, Yönetim Kurulu Üyeleri Yusuf Kara, Selahattin Onatça, M. Nedim Büyüknacar,  Denetim Kurulu Üyesi Hilal Aksöz, AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Prof. Dr. Süha Berberoğlu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halime Paksoy, Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Çolak ile ilgili bölümlerin bölüm başkanları katıldı.

 

Akpınar, Çalışmalar Hakkında Detaylı Bilgi Paylaşımında Bulundu

Toplantının açılış konuşmasını yapan AOSB Müdürü Ersin Akpınar, Adana OSB’nin diğer OSB’ler içindeki konumu, farklılıkları, üretim, yaratılan istihdam ve ihracat kapasitesi ile sanayicilere verdikleri hizmetler konusunda detaylı bilgi paylaşımında bulunduktan sonra, ÇÜ ile daha güçlü bir işbirliği konusunda yapılması gerekenler konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Bir yıl önce hem Çukurova Üniversitesi hem de Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladıklarını anımsatan Akpınar, bu kapsamda Kamu Kampüsü’ndeki Proje Destek Ofisi’nde, her iki üniversite için de yer tahsis edildiğini bildirdi.

Akademisyenler, sanayiciler ve öğrencileri bir araya getirdiklerine vurgu yapan Akpınar, “Buradaki amacımız arayüz olmaktı.  Üniversite ile sanayi ilişkilerini güçlendirmek ve üniversitelerin insan kaynağından istifade etmek istedik.  İki yıldır da çeşitli yarışma programları da düzenliyoruz. Son olarak iki arkadaşımız TÜBİTAK’tan ödül aldı. Bunlar bir filizdir daha sonra yeşerecektir. Bu eko sistemi birlikte güçlendirebileceğimiz inancındayız” dedi.

Rektör Prof. Dr. Tuncel’in bir önceki ziyaretinde sözünü ettikleri konular hakkında yaptıkları ön çalışmalara ilişkin bilgi veren Bölge Müdürü Akpınar, “Üniversite öğrencilerinin sanayi kuruluşlarında daha fazla vakit geçirmesi için staj uygulamasının yeterli olmadığı düşüncesindeyiz. Sadece zorunlu staj uygulaması ile öğrencilerin sanayi kuruluşlarında geçirdikleri vakitten yeterince verim alınamayacağına dair bir endişe oluştu. Bu nedenle üniversite 3. ve 4.  sınıf öğrencileri sanayi kuruluşlarımızda daha fazla deneyim sahibi olabilirler mi? Bu konu üzerinde duruyoruz” diyerek, şöyle devam etti:

“Mevcut staj uygulaması Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında gerçekleşiyor. Yaz stajlarında devlet desteği alınamıyor ama eğitim döneminde devlet katkısı oluyor.  Zorunlu staj uygulamasında bir öğrencinin işverene maliyeti ortalama olarak 450 TL iken, zorunlu staj dışında bu maliyet 1000 TL’nin üzerindedir.

 

Geçtiğimiz günlerde bu konuda SGK İl Müdürümüz ile görüştük. Meclise sunulmuş bir tasarı var. Tasarıya göre, 10 saatin altındaki çalışmaları teşvik edici bir uygulama getirilecek. Böylece bir öğrencinin zorunlu staj dışındaki işverene maliyeti 750-800 TL’ye kadar düşebilecek. Bu düzenlemeden sonra bunun işleyebileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin ayda 10 saate kadar sanayi kuruluşlarında eğitim görmelerini ve bu uygulamanın zorunlu staj gibi kabul edilmesine yönelik öneri metni hazırladık. İlgili kurum ve kuruluşlara ileteceğiz. Meclisteki düzenlemenin bize yol açacağı kanaatindeyiz.”

Bölge Müdürü Akpınar, bir diğer konunun ise Çukurova üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı olarak AOSB’de poliklinik açılması olduğunu, buna ilişkin yetkili kişiler ile yapılan ilk görüşmelerden söz etti. Akpınar, ilk etapta 5 ya da 6 branşta poliklinik açılmasını uygun görüldüğünü belirterek, “25 Kasım’da bir görüşme daha gerçekleştireceğiz. Fikir birliğine varılırsa mimari proje çizim aşamasına geçeceğiz ve en kısa zamanda bu hizmeti sanayici ve çalışanlara ulaştırmak için gerekenleri ivedilikle yapacağız” bilgisini verdi.

Akpınar, AOSB’deki Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile üniversite öğrencilerinin sanayi kuruluşlarında daha fazla sayıda işe yerleştirilmesi ve öğretim görevlileri ile sanayicilerin işbirliği yapması konusunda daha aktif olabileceklerini vurguladı.

Proje Destek Ofisi’nin çalışmalarından da söz eden Akpınar, ulusal ve uluslararası destek ve hibelerden yararlanmak üzere kurgulanan bu ofiste bir yılda 15 milyon TL’lik destek sağlandığını, hepsinden önemlisinin 50 akademisyenin sanayicilerle buluşturulduğunu kaydetti. Akpınar’ın sunumunun ardından AOSB Proje Ofisi’ndeki hizmetler hakkında Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Koordinatör Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen tarafından bilgi verildi.

 

Sütcü: “Somut Adımlar Atılması Sevindirici”

Yıllardır dile getirilen Adana'da üniversite-sanayi işbirliğinin istenilen düzeyde olması için somut adımların ivedilikle atılmasının sevindirici olduğunu ifade eden AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü ise, güçlü bir üniversite sanayi işbirliğinin kente önemli katkılar sunacağını söyledi. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Adana için yapılacak her çalışmada ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını bildiren Sütcü, Çukurova Üniversitesi ile ikili işbirliğinin artarak süreceğini kaydetti.

 

Prof. Dr. Tuncel: “Üniversite Sanayi İşbirliğini Önemsiyoruz”

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel de, yeni binasına taşınmaya hazırlanan Güzel Sanatlar Fakültesi’nin teçhizat ihtiyacının giderilmesi konusunda destekte bulunan AOSB yönetimine teşekkür ederek, “Muhteşem bir şey yaptınız. Güzel Sanatlar Fakültemizin ihtiyacı olan birçok teçhizatı karşıladınız. Gerçekten çok memnun kaldık. Bu üniversitemize büyük destek oldu.” dedi.

Üniversite- sanayi işbirliğini çok önemsediklerini yineleyen Prof. Dr. Tuncel, AOSB yönetimiyle yaptıkları her görüşmeden sonra iki işbirliği çalışma alanlarının belirlendiğini, buna bağlı olarak da bilgiye dayalı yenilikçilik ve yaratıcılık kapasitesinin tetiklenmesiyle yaşanacak sinerjinin yaratacağı olumlu sonuçların kısa sürede görüleceğini ifade etti.

Üniversite-sanayi işbirliğinde mevcut sorunların aşılması için yeni düzenlemelerin ve ikili anlaşmaların protokolle resmiyet kazanması adına çok önemli ve verimli bir toplantı gerçekleştirildiğini bildiren Rektör Prof. Dr. Tuncel, “Üniversitemiz ile iş dünyası arasındaki işbirliği mekanizmalarını doğru kurgulayabilirsek bu hepimizin başarısı olacak.” şeklinde konuştu.

 

Akademisyenler AOSB’deki Firmaları Yerinde İnceledi

Konuşmaların ardından akademisyenler ve sanayicilerin iş birlikteliklerinde karşılaşılan aksaklıklar ve sorunlar tespit edilerek, bu kapsamda yapılması gerekenler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

AOSB Bölge Müdürlüğü’nde yapılan beyin fırtınasının ardından akademisyenler ve sanayiciler AOSB’de faaliyet gösteren bazı firmaları gezerek durumu yerinde inceledi.