Bilim

...

Çukurova Üniversitesi, 31. Ulusal Biyofizik Kongresine Ev Sahipliği Yaptı

Çukurova Üniversitesi, 31. Ulusal Biyofizik Kongresine Ev Sahipliği Yaptı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı’nın katkılarıyla 31. Ulusal Biyofizik Kongresi düzenlendi. Üç gün süren kongre de bilim insanları 3 panel, 1 konferans, 28 sözlü bildiri, 26 poster bildiri ile yeni bilgi ve birikimlerini paylaştı.

 

ÇÜ Mithat Özsan Amfisin’de düzenlenen kongreye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Özbarlas, Türk Biyofizik Derneği Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Can Akyolcu, Yerel Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Günay, akademisyenler, bilim insanları ve birçok sivil toplum kuruluşu yöneticileri katıldı. Kongre saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ÇÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin mini müzik dinletisiyle devam etti.

 

Kongrenin açılış konuşmasını Yerel Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Günay yaptı.  Prof. Dr. Günay, “24 yıl önce, 7. Ulusal Biyofizik Kongresine yine Çukurova Üniversitesinde bu salonda ev sahipliği yapmıştık. 32 yıllık bir birikime sahip ana bilim dalı olarak gururluyuz.” ifadesini kullandı.

Türk Biyofizik Derneği Başkan Vekili. Prof. Dr. Mehmet Can Akyolcu ise yaptığı konuşmada, “Biyofizik bilim alanının saygınlığına, gelecek perspektifine, bilime ve insana olan inancına yakışır, üretken ve fikirlerin yarıştığı bir kongre olmasını diliyorum.” dedi.

ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hilmi Serdar Özbarlas, Biyofiziğin ilginç olan her şeyle ilgilendiğini, ilginç olmayanı da kapsama alanında tuttuğunu hatırlattı. Prof. Dr. Özbarlas Adana’ya gelen bilim insanlarına ve kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, son 15-20 yılda giderek artan ivmeyle artık araştırmaların multidisiplin ile gerçekleştiğini ifade ederek, farklı altyapıya sahip akademisyenlerin çalıştığı bilimsel toplantıların bilim insanlarının bir araya gelerek daha verimli çalışma yapmasını sağladığını söyledi.

 

Ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çiğ Cumhuriyet ve Üniversiteler Konulu Konferans Verdi

Açılış konuşmalarının ardından ‘Cumhuriyet ve Üniversiteler’ başlığı altında Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ bir konferans verdi. ÇÜ Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Korkut Gülmen’ın moderatorlüğünü yaptığı konferansta ünlü Sümerelog Muazzez İlmiye Çığ, bilim insanlarıyla buluşarak bilgi ve birikimlerini paylaştı.

Çığ, Cumhuriyet ve Üniversiteler başlıklı konuşmasında, ”Bugün tam 106 yaşındayım, cihan savaşının başından bugüne kadar tarihi devam ettirdim. Gördüm, duydum, okudum ve bugüne geldiğim için çok mutluyum. 1923 yılında Cumhuriyet kurulana kadar, ‘Müzik, Sanat, Eğlence hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Ancak bugün geldiğimiz noktaya bakınca, son derece gurur duyuyorum. Ne zaman Cumhuriyet kuruldu işte o zaman yeni bir hayat yeni bir yaşamın içine girdik. Cumhuriyet öncesine baktığımız zaman kadınlarımız çarşaf içindeydi, ama bugün baktığımız zaman bütün dünyada giyim, sanat ve her bakımından çok ileride olduğumuzu görüyoruz, bu da beni gururlandırıyor.” dedi. Sümerelog Çığ, daha sonra Atatürk ve Cumhuriyet ile ilgili biriktirdiği anılardan söz ederek konuşmasını sonlandırdı.

 

Konuşmaların ardından Muazzez İlmiye Çığ’a hatıra ormanı belgesi ve çiçek taktim edildi. Sempozyum Adana şehir gezisi yapılması ile sona erdi.