Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde Ulusal Çukurova Tekstil Mühendisliği Kongresi gerçekleştirildi.
Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirilen törene Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Güncel Bilimsel Çalışmalar Tartışıldı
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Tekstil Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuğrul Oğulata yaptı. Prof. Dr. Oğulata kongrenin amacını, “Tekstilin farklı alanlarında yapılan güncel bilimsel çalışmaların değerlendirilmesine ve gerek akademisyenlerin, gerekse sektörde emek harcayan mühendis ve sanayicilerin fikir alışverişine zemin hazırlamak ve ilgili tarafları bir araya getirmek” olarak açıkladı.
Prof. Dr. Başıbüyük: “Tekstilin Başkenti Adana”
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük ise Adana’nın güzelliklerinden bahsederek tekstil sektöründe Adana’nın yerinin ise farklı olduğunu ifade etti. Adana’nın tekstilin basketti olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Başıbüyük endüstriyel birikimi yüksek olan bir merkezde bu kongrenin yapılmasının önemli olduğunu söyledi.
Kıvanç: “Tekstil Sektörü 413 bin, Konfeksiyon 525 Bin Kişi İstihdam Ediyor”
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç da, dünyada gerek üretim sürecinde yaratılan katma değer gerekse ihracat gelirleri içerisindeki yüksek payı nedeniyle tekstilin ekonomik kalkınma sürecinde birçok ülke için öneminden söz etti. İstatistiki rakamları da aktaran Kıvanç, “1980 yılında kişi başına 6.6 kilogram elyaf tüketilirken 2007 yılında 10.9 kilograma yükselmiştir. Yapılan istatistiki çalışmalarda 2023 yılında da bu rakamın kişi başına yaklaşık 13.2 kilogram çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu da, sektörümüzde kat edeceğimiz daha çok yol var anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tükel: “Çukurova Üniversitesi Akademik Araştırmalarda Öncü”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel kongrenin bu yıl üçüncü defa tekrarlandığını hatırlatarak kongrenin 1998 yılına dayandığını söyledi. Çukurova Üniversitesinin akademik araştırmalarda öne çıkan bir üniversite olduğuna değinen Prof. Dr. Tükel, Çukurova Üniversitesinin Türkiye’deki araştırma üniversiteleri arasında aday araştırma üniversitesi olarak ilk 15’de yer almasının Çukurova’nın sembolü olması anlamında önemli olduğunu söyledi. 1973 yılından bu yana birçok bilimsel kongreye ev sahipliği yaptıklarını belirten Prof. Dr. Tükel, organizasyona katkı veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
15 Farklı Alanda 86 Sunum Yapıldı.
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel kongreye sponsor olan firma temsilcilerine teşekkür plaketi takdim etti. Daha sonra Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğulata, katkılarından dolayı Rektörlük Yönetimi adına Prof. Dr. Tükel’e plaket takdim etti. Kongre; tekstil üretim teknolojisi, tekstil boyama ve bitim teknolojileri, hazır giyim teknolojisi, tekstilde kalite kontrol, tekstil ve moda tasarımı, lif ve polimer teknolojisi, teknik tekstiller, tekstilde inovasyon ve Ar-Ge başlıklarındaki sunumların ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.