Kampus

...

ÇÜ İletişim Fakültesi İletişim Araçları Müzesi Açıldı

ÇÜ İletişim Fakültesi İletişim Araçları Müzesi Açıldı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çubukçu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Geçmişten Günümüze İletişim Araçlarının Kentin Sosyo-Kültürel Yapısındaki Yeri: Adana Dosyası” adlı proje kapsamında oluşturulan İletişim Araçları Müzesi açıldı.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şeref Erdoğan ile Prof. Dr. İbrahim Halil Elekçioğlu, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çubukçu, bağışçılar, akademik ve idari personel ve öğrencilerin katılımıyla açılışı yapılan ÇÜ İletişim Araçları Müzesinde radyolar, fotoğraf ve film makineleri, film afişleri, daktilolar, projeksiyon cihazları başta olmak üzere çok sayıda iletişim aracı yer alıyor.

Prof. Dr. Çubukçu başkanlığında yürütülen projede araştırmacılar olarak Doç. Dr. Onur Dursun, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Yasemin Ünlü ve Dr. Serkan Bulut yer alıyor. Titiz bir çalışma sonucunda toplanan iletişim araçları, ÇÜ İletişim Fakültesinde sergileniyor. 2000 yılı öncesinde kullanılmış olan araçların sergilendiği Müze ile Adana’nın iletişim tarihine ve kültürüne ışık tutularak hem bilimsel çalışmalara katkı sağlamak hem de eğitim-öğretim hizmeti vermek amaçlanıyor.

Prof. Dr. Çubukçu: “Müze Araştırma Yapmak İsteyen Herkese Açık.”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Hatice Çubukçu ÇÜ İletişim Araçları Müzesinin kuruluş süreci hakkında bilgi vererek Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Birimine  (BAP) sundukları Geçmişten Günümüze İletişim Araçlarının Kentin Sosyokültürel Gelişimindeki Etkisi: Adana Dosyası başlıklı proje kapsamında bu müzenin oluşturulduğunu söyledi. Prof. Dr. Çubukçu, “Proje kapsamında eşzamanlı olarak hazırlamakta olduğumuz araştırma makalemiz yayına yollanmak üzere iken,  bu alanda bölgedeki ilk olma özelliği taşıyan ÇÜ İletişim Fakültesi Araçları Müzesi’ni de Üniversitemize ve kentimize kazandırmaktan büyük heyecan ve onur duymaktayız. Bu süreçte tanık olduğumuz ilgi,  Müzemize bağışların gelmeye devam edeceğini gösteriyor. O nedenle sergi alanı modüler yapıda olup büyütülmeye açık biçimde kurgulanmıştır. Ayrıca serginin tamamının dijital ortama aktarılması sonucunda farklı yurt içi-ve yurt dışı üniversite ve diğer kurumlarda ve oluşturulacak WEB sitesi üzerinden uluslararası mecralarda izlenebilmesinin sağlanması ve İletişim alanındaki eğitim ve akademik çalışmalar için kaynak oluşturulması da hedeflenmektedir. Bu sebeple, Müzedeki araçlar (özellikle eski tarihli basılı materyal) eğitim ve araştırma amacıyla kullanıma açık olacaktır.”

Prof. Dr. Kibar: “Türkiye’de Bir İlk Olması Üniversitemiz Adına Büyük Bir Gurur Vesilesi.”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ise müzelerin toplumların geçmişlerini anlamaları, bugünlerini geçmişin ışığında kavramaları ve geleceklerini inşa etmeleri sürecinde çok önemli işlevi olan kurumlar olduğuna değinerek, “Aynı zamanda, her düzeydeki eğitim ve araştırma için değerli kaynak teşkil ederler. Bu nedenle ben öncelikle İletişim Fakültesi İletişim Araçları Müzesi’nin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. İletişim Fakültemizin bu İletişim Araçları Müzesi’nin Türkiye’de bir ilk olması da Üniversitemiz adına ayrıca büyük bir gurur vesilesi olmuştur. Bu nedenle, başta bu çalışmaya öncülük eden İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çubukçu Hocamıza ve birlikte çalıştığı proje ekibine, ayrıca müzenin fiziki yapılanması yönünde önemli destek sağlayan eğitim dostlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Üniversitemize ve Adana’ya hayırlı uğurlu olması diliyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ve beraberindekiler müzeyi gezerek bağışta bulunan katılımcılara teşekkür plaketi takdim etti. Etkinlik anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.