Kampus

...

Çukurova Üniversitesi Halkı Bilgilendirme Videoları Devam Ediyor

Çukurova Üniversitesi Halkı Bilgilendirme Videoları Devam Ediyor

Sigarayı Bırak; Hayatına Günler, Aylar, Hatta Yıllar Ekle...

 

Çukurova Üniversitesi halkı bilgilendirme videoları devam ediyor. Her ay bir konunun ele alındığı ve kısa video yayınlarıyla desteklenen bilgilendirme videolarının bu ay ki konusu “Kanser Olgularının Yönetimi ile İlgili Yeni Yaklaşımlar” ve “Sigaranın Zararları” oldu.

 

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Çukurova Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Kuleci, sigaranın ciddi bir bağımlılık yaptığına değinerek bu bağımlılığın tedavisinin hekim tarafından yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Doç. Dr. Kuleci ülkemizde Sağlık Bakanlığı öncülüğünde kurulmuş sigara bırakma polikliniklerinin olduğunu ifade ederek, “Bu bir bağımlılık maddesi olduğu için ne yazık ki tedavi başarımız çoğu zaman yüz güldürücü olamayabiliyor. İnsanlar zaman zaman sigarayı bıraktıkları halde yeniden başlayabiliyor. Tütün bağımlılığı ağır ve yoğun bir bağımlılık, bundan kurtulmak gerçekten çok zor. Bu bir savaş… Beynimizle nikotin bağımlılığı haline gelmiş vücudumuzun bir savaşı. Eğer biz bu savaşı kazanırsak vücudumuzun gereğinden fazla, gereksiz nikotin ihtiyacını engellemiş oluruz. Sigaranın en büyük sorunu, zararlarının kısa sürede ortaya çıkmayıp sinsice 10 - 20 yıl içinde hastalıklara yol açıyor olması. Sigarayı ne kadar erken bırakırsanız bu sizin gelecek hayatınız için bir fırsattır. Hayatınıza eklenmiş günler, aylar, hatta yıllar demektir.”  dedi.

 

Prof. Dr. Tuncel: “Kendinize Bir İyilik Yapın ve Sigarayı Bırakın”

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel de 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle kamera karşısına geçerek halkı bilgilendirme çalışmalarına destek verdi.

“İçimize çektiğimiz her sigara dumanı sevdiklerimizle geçirebileceğimiz güzel günlerimizi birer birer azaltıyor.” diyen Prof. Dr. Tuncel, “Sağlıkla alınan bir nefesin önemini ancak nefes darlığı çekenler anlayabilir. Lütfen kendinize ve sevdiklerinize en büyük iyiliği yapın ve sigarayı hemen şimdi bırakın. Çünkü bunu yapmanın ideal başka bir zamanı yoktur… Sağlıklı nefesler, sağlıklı günler diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

Büyük bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımının zararları ve kanser olgularının yönetimi ile ilgili yeni yaklaşımlar konulu videoları Çukurova Üniversitesi youtube kanalından ve resmi sosyal medya hesaplarından (@cuhabermerkezi ) izleyebilirsiniz.