Kampus

...

Tarım Öğretiminin 173. Yılı Kutlandı

Tarım Öğretiminin 173. Yılı Kutlandı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tarım Öğretiminin 173. Yılını düzenlenen törenle kutladı.  

Tarım Öğretiminin 173. yılı nedeniyle düzenlenen kutlama etkinlikleri, Çukurova Üniversitesindeki Atatürk Anıtı’na çelenk koyup, saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı’nı okumasıyla başladı. ÇÜ Akif Kansu Konferans salonunda devam eden Törene Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ. Halil Elekcioğlu, ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Torun, Dekan Yardımcıları, Akademisyenler, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Doğan, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Adana Milletvekili Ayhan Barut ve oda yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Geleneksel Ziraat Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını ÇÜ Ziraat Fakültesi öğrencileri adına Tarım Ekonomisi Bölümü Öğrencisi Gülnaz Karakol yaptı. 

Doğan: “Tarım Ülkemizdeki En Eski Sivil Amaçlı Mesleki Öğretimdir”

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan ise, tarımsal üretimin pek çok bakımdan ülkemizde ilkleri oluşturması nedeniyle öncü rol oynadığını ifade ederek Tarım öğreniminin 1846 yılında İstanbul Halkalıda başladığını ve en eski sivil amaçlı mesleki öğretimlerden solduğunu söyledi. 1970’lerin başında 7 olan ziraat fakültesi sayısının bugün 40 a ulaştığını açıklayan Doğan tarım sektörünün geçmişte ülkemize döviz katkısı sağlarken bugün ise dış ticaret açığı veren bir sektör durumuna geldiğini sözlerine ekledi. 

Torun: “Hedefimiz Akredite Olmuş Fakültelerden Mezun, Kaliteli Gıda Ve Ziraat Mühendisleri Yetiştirmek.”

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Torun ise dünyada tarımın yeniden keşfedildiği ve yeniden anlaşılmaya başladığı bir süreçte olduklarını ifade ederek tarım ve gıdanın insaniliğin geleceği ve doğanın sürdürülebilir kullanımı açısından önemine değindi. 2050 yıllarında nüfusun yaklaşık 9,10 milyar olacağının göz önünde bulundurulduğunda tarım sektörünün dünya genelinde en fazla stratejik öneme sahip sektörlerin başında yer alacağını savunan Prof. Dr. Torun “Bunun en önemli sebeplerinden biri ise nüfusun artması, küresel ısınma, su kaynaklarının kıtlığı, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması ile ciddi olarak azalması gibi sorunlardır.” dedi. Prof. Dr. Torun konuşmasına şöyle devam etti;

“İnsanlığın temel gereksinimlerinden gıda ve unun üretim alanı tarımın diğer disiplinlerden ayrı bir uygulamaya tabi tutulması geleceğimize ilişkin bakış açısını da ortaya koymaktadır. Bizlere düşen görev ise öğrencilerinin bilgilere kolayca ulaşabileceği teorik bilgiler yanında uygulamalı sorunu çözmeye odaklı cisimleri yorumlayan bir düzeyde eğitim sistemine kavuşarak ülkemiz ve dünya tarımına hizmet edebilecek akredite olmuş fakültelerden mezun kaliteli gıda ve ziraat mühendisleri yetiştirmek olmaktır.”  

Prof. Dr. Elekcioğlu: “Ülkemizin Öncü Ziraat Fakültelerinden Biri Olmasından Dolayı Büyük Mutluluk Duymaktayız.”

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ. Halil Elekcioğlu ülkemizin oldukça geniş tarımsal potansiyele sahip bir coğrafyada bulunduğunu ifade ederek mevcut potansiyelin bitkisel ve hayvansal üretim ve bunların verimliliği anlamında yeterince değerlendirilemediğini söyledi. Dünyayı tehdit eden temel sorunların başında gelen açlık sorununu çözmek zorunda olduklarını söyleyen Prof. Dr. Elekcioğlu konuşmasına şöyle devam etti;

“Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı, su sorunu, gıda güvenliği ve kalitesi, erozyon, çevre sorunları ve benzeri sorunlar ziraat mühendislerinin çözüm üreteceği en temel konulardır. Bu nedenle gelecekte nitelikli ziraat mühendislerine çok daha fazla ihtiyaç duyulacağız. Ziraat Fakültemiz, Tıp Fakültemiz ile birlikte Çukurova Üniversitesinin kuruluşunu gerçekleştirmiş olup günümüze kadar yaklaşık on eğitim programında 14.455 ziraat, gıda ve peyzaj mühendisi mezun etmenin gururunu yaşıyoruz. Ancak peyzaj mühendisleri artık mimarlık fakültesi bölümüne geçtiği için  “ziraat ve gıda” bölümü olarak eğitim vereceğiz. Çukurova Üniversitesi güçlü akademik kadrosuyla hep daha iyisini yapmaya ve ülkemizin öncü ziraat fakültelerinden biri olmasından dolayı büyük mutluluk duymaktayız.” 

Akyürek: “Tarım Öğretiminin 173. Yılını Kutluyor Gelecekte Başarılı Mühendisler Yetişmesini Diliyorum.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkan vekili Ramazan Akyürek, Çukurova Üniversitesini var eden ve il kurulan fakültenin ziraat fakültesi olduğunu hatırlatarak tarım sektörüne daha da önem verilmesi gerektiğini söyledi. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda %20’si şehirde yaşayan insanların bugünlerde %20’si köylerde kırlarda yaşadığını ifade eden Akyürek kırsal kalkınmaya yerel idare olarak katkı sunmayı öncelikleri arasında yer verdiklerini ifade etti. Akyürek Tarım Öğretiminin 173. Yılını kutlayarak gelecekte başarılı mühendisler yetişmesini dilediğini sözlerine ekledi.  

Tarım Öğretiminin 173. Yılında, Ziraat Fakültelerinde Akreditasyon Konulu Sunum Gerçekleştirdi.

Program Ziraat Fakülteleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ZİDEK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu’nun “Tarım Öğretiminin 173. Yılında, Ziraat Fakültelerinde Akreditasyon” temalı sunumuyla devam etti. Prof. Dr. Söylemezoğlu derneğin ne aşamaya geldiğini ülkemizdeki akreditasyonla ilgili diğer meslek kuruluşlarının bugünkü durumunu katılımcılara anlattı 

Meslekte 50. 40. Ve 30. Yıllarını Tamamlayanlara Plaket Verildi

Gerçekleşen sunumun ardından katkılarından dolayı Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ. Halil Elekcioğlu, Prof. Dr. Söylemezoğlu’na bir teşekkür plaketi taktim etti. Daha sonra meslekte 50. 40. ve 30. yıllarını tamamlayanlara plaketleri verildi. Tören konukların anı fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.